Alimentatie per 1 januari 2018 indexeren met 1,5%. Tijd voor een check van uw alimentatie(verplichting)?

Home  /  Uncategorized  /  Alimentatie per 1 januari 2018 indexeren met 1,5%. Tijd voor een check van uw alimentatie(verplichting)?

Alimentatie per 1 januari 2018 indexeren met 1,5%. Tijd voor een check van uw alimentatie(verplichting)?

november 22, 2017

Jaarlijks wordt in Den Haag besloten met welke percentage de kinder- en partneralimentatie per 1 januari van het volgende kalenderjaar moet worden gecorrigeerd. Die indexering is een inflatiecorrectie. Het is tevens een goed moment om stil te staan bij de vraag of de door u betaalde of ontvangen kinder- en/of partneralimentatie moet worden aangepast.

 

Alimentatie wordt doorgaans vastgesteld op het moment dat mensen uit elkaar gaan, maar daarna wordt er lange tijd niet meer naar omgekeken. Ook als de alimentatie eigenlijk niet meer past bij een nieuwe situatie. Een gemiste kans!

 

Bij het vaststellen van alimentatie kijken we naar de situatie op dat moment. Zo kijken we naar het inkomen (tijdens de relatie en daarna), de lasten en de (nieuwe) woon- en gezinssituatie. Er wordt geen rekening gehouden met de toekomst. We hebben geen glazen bol. Daarom kan iedere verandering daarna een reden zijn om de alimentatie aan te passen. Ik noem er een paar.

 

Enkele redenen voor wijziging van de kinder- en of partneralimentatie

  • Uw inkomen, of dat van uw ex-partner, is gestegen of gedaald (werkloosheid, andere baan, meer of minder winst uit onderneming, pensionering).
  • U bent, of uw nieuwe partner is, gaan samenwonen, (opnieuw) getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan.
  • U bent meer of minder gaan zorgen voor de minderjarige kinderen, oftewel de zorgverdeling is veranderd.
  • Een kind is meerderjarig geworden.
  • Uit uw nieuwe relatie is een kind geboren.
  • Uw (woon)lasten zijn veranderd.

 

Mijn ervaring is dat indien de alimentatie al even niet opnieuw is berekend, er bijna altijd wel sprake is van één of meerdere wijzigingen.

 

Is uw alimentatie vóór 2013 vastgesteld? Opnieuw laten berekenen!

In 2013 is de wijze van berekening van de alimentatie op de schop gegaan. Daarnaast is er sindsdien fiscaal ook veel veranderd. Zo is onder andere het fiscale voordeel (de persoonsgebonden aftrek) bij betaling van kinderalimentatie per 1 januari 2015 komen te vervallen. Dit zorgt ervoor dat aan de zijde van de alimentatiebetaler een aftrek van circa € 50 per maand per kind is weggevallen.

 

Kan ik ook zelf de alimentatie opnieuw berekenen?

Een vraag die ik vaak krijg. Helaas is het vrijwel onmogelijk om zelf een goede berekening te maken van de nieuwe alimentatie. Met de wijzigingen van 2013, in de manier waarop alimentatie wordt berekend, is geprobeerd alles eenvoudiger te maken. Niets is minder waar als je het mij vraagt.

 

Laat nu voor € 250 de alimentatie opnieuw berekenen

U hoeft niet langer een drempel te voelen om de alimentatie opnieuw te laten berekenen. Voor een vaste prijs van € 250 (inclusief BTW) maak ik een nieuwe berekening, bespreken we deze tijdens een bespreking op mijn kantoor én krijgt u daarna de berekening mee met een schriftelijke uitleg.

 

U kunt dit samen met uw ex-partner gebruik maken van dit aanbod, maar ook alleen.

 

Wilt u (nog) niet dat uw ex-partner weet dat u de alimentatie opnieuw laat berekenen, dan geef ik u tijdens onze bespreking op mijn kantoor handvatten om zelf het overleg met hem/haar aan te gaan.

 

Heeft u vragen over de indexering of wilt u weten of het voor u zinvol kan zijn de alimentatie opnieuw te laten berekenen? Neem dan, geheel vrijblijvend, contact met mij op via 06-23153374 of annika@frisadvocatuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *